Питат ни по домовете дали пушим и пием

Питат ни по домовете дали пушим и пиемОт утре във всички страни на ЕС, включително и в България, стартира европейско проучване за начина на живот и състоянието на нашето здраве.
Как оценявате здравето си, ходите ли редовно на профилактични прегледи, колко често консумирате плодове и зеленчуци, пушите ли, колко тежите - това са само част от въпросите, които анкетьорите на териториалните звена на Националния статистически институт ще задават в рамките на проучването.
До януари 2015 г. специално обучени анкетьори ще посетят 4500 домакинства в страните от ЕС, за да анкетират общо над 10 000 души. За да докажат, че наистина са представители на НСИ, анкетьорите ще показват служебните си карти. Те ще носят и писмо от председателя на статистическия институт до всеки от анкетираните. Допълнително, за по-голяма сигурност, от НСИ са дали списъците с анкетьорите на МВР, така че всеки усъмнил се гражданин да може да се обади и да провери дали човекът, който се представя за анкетьор на института наистина е такъв.
Участието в проучването е на доброволен принцип. Въпросникът съдържа около 100 въпроса, попълва се средно за 20-30 минути. Не всички анкетирани ще трябва да отговарят на всички въпроси. Част от тях трябва да бъдат попълнени само от жените, друга се отнасят за хората на възраст над 65 години.
Въпросникът е разделен на четири основни модула. Те са "Здравен статус", "Здравни грижи", "Здравни детерминанти (начин на живот)" и "Основни социално-икономически характеристики".
Първият модул съдържа въпроси за самооценка на собственото здраве, за наличие на дългогодишни заболявания, наличие на ограничения, хронични заболявания. Вторият засяга ползваните от анкетирания здравни услуги, посещенията при семейния лекар, специалист лекар или зъболекар, употребата на лекарства, извършваните профилактични прегледи. Третият модул трябва да даде достатъчно данни за анализ на навиците ни. Тук ще има въпроси за теглото и ръста, за консумацията на плодове и зеленчуци, за обичайната физическа активност, за употребата на алкохол и цигари.
Предварителните данни от проучването ще бъдат обявени на 14 ноември 2015 г., а окончателните - след валидиране от Европейската статистическа служба.
И досега НСИ е събирала данни за здравния статус на българина, но за първи път проучването ще обхване всички държави в ЕС. Последните данни за страната ни са от проучване, извършено през 2008 година и обхванало 17 държави. Тогава анализът на анкетите показал, че България е на второ място по пушачи след Гърция. Данните за наднорменото тегло наредили страната ни на седмо място и показали, че във Франция имат най-малък проблем с килограмите, а в Малта - най-голям.
"Здравна поща", i

Дръжте домашните мухи изкъсо
01 Юни 2020, Понеделник
{cmp_start...
Не подценявайте алергичната хрема
28 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Дебне ли край басейна COVID-19?
27 Май 2020, Сряда
{cmp_start...
Паниката е тежко страдание
26 Май 2020, Вторник
{cmp_start...
Ако краката се потят твърде много...
14 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД