Здравинят министър: Има опит на бизнеса да ни извива ръцете с бебешките ваксини

д-р Мирослав НенковИма силен опит за извиване на ръце от страна на бизнеса в случая с ваксините за бебета. Това каза днес здравният министър д-р Мирослав Ненков. Има опит, вкарана е ваксина в позитивния списък – това е списък от медикаменти, които плаща държавата или Н3ОК с обществени пари. Едната ваксина е вкарана там, как да кажа, на ръба на позволеното. Има натиск от страна на дистрибутора, коментира министърът. Той обаче гарантира, че кризата ще бъде преодоляна и търгът за 2015 г. ще бъде подготвен.
Министър Ненков припомни, че има и друг вариант за тези ваксини – да се закупят от аптеките, но допълни, че лично за него това е неприемливо.
Застъпничеството си за идеята за увеличаване на здравните вноски пък д-р Ненков аргументира така: Откъде ще се вземат пари за здравеопазване, ако приемем, че трябват още пари за здравеопазване? Откъде ще дойдат? Ще паднат от небето, ще ни ги подари Обама, откъде ще дойдат? По думите му, разходите могат да се прецизират, но това няма да реши проблема. И за пореден път повтарям, потретвам, пошестнайствам. Всеки, като вземе молива и сметне колко плаща за здраве, ще види всъщност, че далеч не е много.
Според министъра, НЗОК трябва да плаща един пакет здравна помощ, а всичко което е извън този пакет, тук влиза всичко, което е социално значимо или много специфично, трябва да бъде поето от здравното министерство.
Д-р Ненков прогнозира, че и следващият здравен министър, както множество досегашни, няма да получи необходимата политическа подкрепа за видими реформи в системата.
На въпрос за смените в бордовете на болници, направени от него, министърът за пореден път заяви: От бордовете на болници са извадени хората от политическия кабинет на д-р Андреева, които не са част вече от ръководството на М3. В бордовете на болниците, които са под управление на МЗ, трябва да има задължително представители на М3. Това не е чистка. Това е обичайна практика. Не е редно човек, който не работи в М3, да управлява болница, заяви д-р Ненков.
"Здравна поща"

Музиката помага за добрия сън
21 Април 2021, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД