14 000 страдат от фамилна хиперхолестеролемия

14 000 страдат от фамилна хиперхолестеролемияПри сега действащата нормативна уредба у нас НЗОК не реимбурсира лечението на пациенти с фамилна хиперхолестеролемия преди появата на сърдечносъдов инцидент или усложнение. Този подход е крайно неправилен, защото на практика извежда цели рискови групи извън обсега на адкватната превенция. За това алармираха кардиологът доц. Арман Постаджиян и ендокринологът доц. Пламен Попиванов на пресконференция преди откриването на 14-ия национален конгрес по кардиология в курортния комплекс „Златни пясъци“. Специалистите подчертаха, че този подход е абсолютно неприемлив както от медицинска, така и от финансова гледна точка, защото средствата, които обществото ще бъде принудено да предостави по-късно за лечение на увредени пациенти и съпътстващите социални разходи ще бъдат в пъти по-високи.
1200 души са били обхванати в първата по рода си у нас информационна кампания  за фамилна хиперхолестеролемия, проведена през летните месеци от Федерация „Български пациентски форум“, съобщи председателят на организацията Иван Димитров. Според получените резултати от попълнените въпросници 90 души от анкетираните са попадали във високорисковата група и са били насочени към кардиолог за диагностично уточнение и назначаване на лечение. Ако предварителните прогнози са верни и обобщените резултати го потвърдят, България може да се окаже сред страните с по-висока честота на фамилна хиперхолестеролемия в сравнение със средната за Европа, която варира между 1:300 и 1:500 души. Засега се приема, че вероятният брой на засегнатите  е около 14 000 души (при честота 1:500), като приблизително 7000  от тях не могат да постигнат целите на лечението по различни причини, стана ясно по време на пресконференцията. Потвърдените научни факти бяха представени от доц. Пламен Попиванов. Той посочи, че рискът от преждевременна сърдечносъдова болест при тези болни е 20 пъти по-висок в сравнение с общата популация. При млади пациенти, които още не са развили сърдечносъдово заболяване, смъртността от сърдечносъдов инцидент е 100 пъти по-честа в сравнение с общата популация, а честотата на общата смъртност при тях е почти 10 пъти по-висока в сравнение с хора без фамилна хиперхолестеролемия. За пациенти с потвърдено заболяване своевременното започване на лечението още при първите признаци на повишени стойности на лошия холестерол е животоспасяващо, докато късното начало на лечението рязко увеличава вероятността от фатален изход в много млада възраст, допълни още ендокринологът.
В рамките на кардиологичния конгрес у нас гостува световноизвестният холандски кардиолог и липидолог, експерт по фамилна холестеролемия проф. Кийс Хьовинг от Медицинския център при Университета в Амстредам.
"Здравна поща", i

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД