Нова животоспасяваща апаратура влезе в кардиологията на МБАЛ “Св.Иван Рилски

Нова животоспасяваща апаратура влезе в кардиологията на МБАЛ “Св.Иван Рилски“Инвазивният сектор на кардиологично отделение в старозагорската МБАЛ „Св. Иван Рилски“ продължава оборудването си с най-модерната апаратура за диагностика и лечение на сърдечни заболявания, която излиза в световните медицински каталози. Още с откриването на болницата през април тази година отделението внедри последния модел ангиограф на Дженерал Електрик, единствен за цяла континентална Европа (такъв модел работи само в още една болница в Англия).
За разлика от повечето конвенционални апарати, този ангиограф има възможности за триизмерна реконструкция на образите, позволява изключително прецизно лечение по неоперативен път на заболявания на съдовете на сърцето, мозъка, долните крайници, коремните органи, белите дробове, както и на туморни заболявания. Наскоро тук беше извършена успешно и първата извънстолична безкръвна операция за окончателно излекуване на животозастрашаваща сърдечна аритмия с помощта на друга уникална апаратура - за електрофизиология на сърцето. С помощта на радиофреквентна енергия се изгаря увредената част от сърдечния мускул, която причинява аритмията и заболяването изчезва окончателно.
Функционалният кабинет разполага с уникален кардиоехограф, последна дума на техниката, с възможности за триизмерно изследване на сърцето в реално време през гръдния кош и през хранопровода.
Инвазивният сектор разполага и с последно поколение доплерехограф за ултразвуково изследване на съдовете на сърцето и периферните съдове отвътре. Предоставената по този начин информация води до още по-добра преценка и точност на последващите интервенции.
Отскоро кардиолозите в МБАЛ „Св.Иван Рилски“ Парк разполагат и с последния модел на интраваскуларен ултразвуков апарат. Чрез него лекарите имат възможността за огледаг вътрешността на коронарния съд. Така те могат да преценят с изключителна точност тежестта на стенозата и дори вида на плаката, която го запушва. Апаратът дава възможност за виртуална хистология, която показва доколко плаката е стабилна, може ли пациентът да живее с нея или трябва спешно да се интервенира.
FFR  (фракциониран резерв на кръвотока) e много модерен метод, който все повече навлиза в клиниките в Западна Европа и се практикува от кардиолозите в МБАЛ „Св.Иван Рилски“ Парк. Методът позволява да се оцени тежестта на стенозата вътре в коронарния съд чрез специален доплеров водачЧрез FFR изключително точно се определя кой е болния съд. Методът позволява директно да се провери ползата от проведеното лечение.  Проучванията показват, че прилагането на този метод намалява честотата на ненужните стентирания.
Ротаблаторът е модерен апарат, който се прилага при тежко стеснени сърдечни съдове с натрупана твърда калциева плака, затрудняваща изключително много отпушването им с останалите методи. Ротаблаторът обаче постига буквално разпрашаване на калциевата плака, отпушвайки ефективно съдовете.
Новост е и апаратурата за ренална денервация, която се използва за лечение на високорезистентно артериално налягане – или с други думи, кръвно налягане, което не се поддава на медикаментозно лечение. Апаратурата позволява да се проникне по безкръвен път в реналните съдове, кръвоснабдяващи бъбречните артерии. С помощта на радиофреквентна енергия се постига прекъсване на симпатиковите влакна и така се постига трайно нормализиране на кръвното налягане.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Музиката помага за добрия сън
21 Април 2021, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД