Свършват патоанатомите и неонатолозите в Южна България

Свършват патоанатомите и неонатолозите в Южна БългарияСвършиха патоанатомите в Южна България, алармират лекари. За цялата Пловдивска област имало по-малко от десетина, които са в пенсионна възраст. Неонатолозите също не достигат. Започва да се чувства и липсата и на хирурзи. Намаляват желаещите да специализират инфекциозни болести, епидемиология, рентгенолозите и дори неонатолозите и педиатрите. Младите лекари, когато остават в България, записват кардиология, акушерство и гинекология и ортопедия, които са относително добре платени в нашата страна, показва справка на БЛС.
Главният секретар на лекарския съюз д-р Димитър Ленков казва, че анестезиолозите, хирурзите и педиатрите в богатите арабски държави са най-добре платени, като възнагражденията им могат да достигнат и 16 000 евро. Като се има предвид, че лекарите от тези специалности взимат максимум по 1200 лева, е ясно, защо и дефицитът на такива лекари у нас е най-силен, обяснява той. В ИСУЛ например се налага да бъдат отлагани планови операции заради липсата на достатъчно анестезиолози, става ясно от думите му.
Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов пък казва, че на анестезиолозите и клиничните патоанатоми в болниците се плаща на т. нар. остатъчен принцип, т.е. колкото реши да отдели за тях хирургичният екип от стойността на съответната клинична пътека, тъй като за тях няма самостоятелна пътека.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД