Тази зима ще ни атакуват 3 грипни щама

Тази зима ще ни атакуват 3 грипни щамаТри грипни щама ще ни атакуват тази година, съобщи за национален ежедневник националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Това ще са „Калифорния", популярен като свински грип, „Тексас" и „Масачузетс". Първият щам ще разболява повече децата и младежите, предупреди проф. Кожухарова. Те обаче ще го карат по-леко, макар да е препоръчително да останат на легло поне за 5 дни. Другите два вида ще заразяват предимно възрастните хора.
„От тях очакваме повече усложнения и най-вече тежки пневмонии. Вероятно ще има и смъртни случаи", заяви епидемиологът.
Според проф. Кожухарова единствената сигурна защита от грипа е ваксината. „Това е сериозно заболяване, независимо какъв щам преобладава, но българите все още го подценяват", добави тя. Имунизацията е добре да започне още в края на този месец, за да има време организмът да си създаде антитела. Този процес отнема 21 дни. Първите болни се очакват в края на октомври. Бумът обаче ще е чак по Коледа и през януари. Миналата зима грипната епидемия започна по-късно от обичайното - в началото на февруари, като най-много бяха заразените от свинския грип.
През 2012 г. епидемията беше най-тежка от началото на века у нас. Тогава се разболяха близо милион българи. Тази зима специалистите очакват по-малко заразени.
В момента у нас върлуват няколко вируса, но заболяемостта е ниска, което е типично за сезона. Най-чести са дихателните инфекции, които протичат леко и минават за няколко дни. Епидемиолозите очакват до края на месеца да се увеличат респираторните заболявания, както и случаите на хепатит А.
"Здравна поща"

Дръжте домашните мухи изкъсо
01 Юни 2020, Понеделник
{cmp_start...
Не подценявайте алергичната хрема
28 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Дебне ли край басейна COVID-19?
27 Май 2020, Сряда
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД