Д-р Христо ХИНКОВ, психиатър, началник-отдел "Психично здраве" към Националния център за обществено здраве и анализи: Пета колона дърпа назад България

Геополитическото завихряне над страната ни пречи да се развиваме и депресира народа ни
 
д-р Христо ХинковД-р Христо Хинков е завършил медицина във ВМИ в София през 1980 г. Има специалност "Психиатрия". Работил е като участъков лекар, във ВМИ и в "Пирогов". През 1997 г. става шеф на отдел "Проекти" на Министерството на здравеопазването. Назначен е за шеф на бордовете на ОРБ - Русе, и на психиатричната болница на 4-ти километър в София. От 15 години е началник-отдел "Психично здраве" към Националния център за обществено здраве и анализи.

* * *
- Д-р Хинков, какво се случва в сферата на психиатричното здраве в последната година?
- Нищо не се случва и това е проблемът. Няма никакво развитие. Има една програма, приета миналия август от предишното правителство, която си
 
остана на книга, защото не е финансирана
 
Ние - екипът, който работи в центъра, се опитваме да осигурим финансиране по линия на Норвежкия грант за обществено здраве. Чрез проект, по който в момента работим много усилено, се надяваме да бъдат финансирани част от дейностите, записани в Националната програма за психическа превенция, поне в посока
 
обучение на общопрактикуващи лекари и социални работници за ранно откриване на депресиите
 
Честно казано, това нищо не е, защото досега нищо по програмата не е направено. Предстои да работим по един огромен проект - даже в момента това правя и то в много кратки срокове. За съжаление, бе забавена с повече от година и половина работата по него от хора, работещи в Министерството на здравеопазването.
- Увеличават ли се депресивните състояние сред българите?
- Увеличават се.
 
Увеличават се тревожните състояния, стресът
 
Всеки клиницист може да ви го каже, но нямаме все още обективен измерител, с изключение на едно единствено епидемиологично изследване отпреди почти 10 години, за което и вие писахте. Сега имаме намерения да го повторим. Имаме средства по норвежкия проект и от догодина ще направим панелни изследвания - проучване на базата на същата извадка, на същите хора от предишното проучване.
- А суицидността, самоубийствата?
- Има тенденция към подмладяване на суицидиантите - т.е.
 
все по-млади, дори малки, са желаещите и правещите опити за самоубийство
 
Устойчив е и трендът на плавно повишаване на самоубийствата, което е свързано с увеличаването на тревожността. Лошото е, че у нас още нямаме готовност да направим сравнителен анализ на суицидния риск и ниво на суицидитета спрямо други страни. Има много данни, различни данни, но не сме готови да ги представим на национално ниво. Статистиката, която водим, е текуща -
 
на базата на попълнени карти за суицидни действия от РЗИ-тата
 
Тези карти постъпват при нас, ние ги обработваме, но така и не получаваме данни за цялостна картина, защото изключително много опити за самоубийство изобщо не стигат до медицинските служби. За цялостна картина е нужно епидемиологично проучване. Ще се опитаме да проследим догодина в панелното изследване поне хората, които преди 10 г. са ни отговорили, че са имали някакво психично разстройство, дали са правили опит за самоубийство.
- Вие имате ли своето обяснение на това непрекъснато нарастване на тревожност, депресии?
- Вижте, ние сме на опашката на държави, с които непрекъснато се сравняваме. България е отворена страна - ходят да работят навън, пътуват. Дори в една Гърция виждат колко е голяма разликата между техния и нашия живот.
 
Няма как да не си задаваме въпроса защо сме на опашката
 
при положение, че имаме нашите успехи - станахме член на ЕС, на НАТО, скъсахме с изолацията, част сме от цивилизования свят? Нещата обаче не се подобряват за мнозинството от хората.
- Коя е причината, според Вас?
- Мисля, че има пета колона у нас, която работи много сериозно България да бъде дърпана назад, в миналото. Чрез България да се нанесе удар поне по периферията на ЕС. Има изключително активно действащи против интереса на България хора.
 
Очевидно те са продали българската си идентичност за пари
 
които биха загубили, ако България стане нормална европейска държава. Настървено работят за чужд интерес. Във всички случаи страната ни е жертва на една политика на натиск върху все още най-слабото звено на цивилизования свят. Отговорът на въпроса кой осъществява натиска не е труден - достатъчно е да видим
 
кой има интерес да запази позиции пряко в Европа и ЕС на всяка цена
 
Това е основанието ми да мисля, че има нещо извън нашата характеристика на българи, извън незрялостта на държавата ни и това никак, ама никак не ме успокоява.
За съжаление, България винаги е била в епицентъра на геополитически динамики. Това геополитическо завихряне над нашата територия смазва развитието ни и от решаването на този конфликт ще зависи съдбата ни.
- Имате ли очаквания за политическа промяна след изборите, за възможен опит поне да се зададе ясна посока за решаване на това "геополитическото завихряне" над нас?
- Убеден съм, че
 
ще има промяна, особено във външнополитическия курс
 
Няма накъде. Ще се обърне отново България към западните си партньори и ще потърси нормалност. Другото е немислимо. За съжаление, не виждам възможна бърза промяна във вътрешнополитически план. Държавата ни не може да се справи с мафията. Има и други два най-важни проблема. Първо, бъдещите последствия от изсичането на горите ни - всички тези сипеи и свлачища, погребващи квартали и градове при настъпилата климатична промяна, ще имат трагичен ефект, трудно преодолим в кратки срокове. Точно както
 
"посеченото" ни образование ще породи жестока криза
 
Криза не само на пазара на труда и в икономиката, а на цялото общество.  Прекалено много млади хора с потенциал се чувстват с ограбени възможности, само защото родителите им нямат финансовите средства да ги изпратят някъде другаде, където да реализират себе си.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Не подценявайте алергичната хрема
28 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Дебне ли край басейна COVID-19?
27 Май 2020, Сряда
{cmp_start...
Паниката е тежко страдание
26 Май 2020, Вторник
{cmp_start...
Ако краката се потят твърде много...
14 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД