Дълговете на болниците достигнаха 416 млн. лв.

Дълговете на болниците достигнаха 416 млн. лв. Само за месец дълговете на болниците са скочили със 17 милиона. Това пише в днешния си брой в. „Телеграф”. Изданието цитира справка на Министерството на здравеопазването, според която общият размер на натрупаните задължения на лечебниците у нас към края на май е бил 409 275 000 лева. Един месец по-късно сумата вече е нараснала до 416 094 000 лв. Според информацията просрочените задължения на държавните и общинските лечебници към края на юни са стигнали 140 818 000 лева, което е с 10 милиона повече в сравнение с май.
Най-големите длъжници към фирми и дистрибутори, които са под "надзора" на МЗ, се оказват пловдивската болница "Св. Георги", която има да плаща над 46 милиона лева. Следват я МБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, която беше изправена пред риска сметките й да бъдат запорирани заради огромните задължения. Според последните данни на здравните власти дълговете й вече са в размер на над 25 милиона лева. Въпреки че през юли от здравното министерство се ангажираха с обещание за финансова помощ за закъсалата болница, парите все още не са преведени, пише "Телеграф". "До момента нищо от това, което беше обещано, не се случи", каза директорът на лечебното заведение проф. Петрана Чакърова. По думите й обещаната подкрепа от МЗ е била само евтин PR, който е останал единствено добро пожелание.
Класацията на болниците с най-много неразплатени средства продължава с "Пирогов" и Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, варненската "Света Марина" и други.
"Здравна поща", i

Дръжте домашните мухи изкъсо
01 Юни 2020, Понеделник
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД