Нови 113 случая на заболели от СПИН у нас

HIVНови 113 случая на заболели от СПИН са открити тази година у нас при изследване на над 115 000 лица. Това съобщи във Варна при откриването на Националната лятна АНТИСПИН кампания д-р Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН.
Тя поясни, че при 90% от новите случаи заразата е по сексуален път, а общият брой на болните от коварната болест вече официално е 1943 души.
„В последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. През тази година три четвърти от новите случаи са на мъже, а една четвърт на жени”, обясни д-р Върлева, цитирана от „Фокус“. Според пътя на инфектиране 48% от новите случаи са се заразили по хетеросексуален път, 42% - по хомосексуален, а 10% - при инжектиране на наркотици.
Продължава да намалява процентът на ХИВ-позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици. Близо 27% от новорегистрираните са млади хора до 29-годишна възраст, уточни д-р Върлева.
Според географското разпределиние по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани в по-големите градски райони. В София са открити 58 лица, Пловдивско – 12 лица, в областите Пазарджик и Стара Загора по 6 лица, Плевенско – 5, Хасковско – 4, и областите Бургас, Варна и Русе по 3 лица. „Тенденцията сочи, че над 53% от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица са научили положителния си резултат от 19-те кабинета за безплатно и анонимно консултиране и в 170-те медицински кабинета”, каза още Върлева.
Над 680 000 безплатни презервативи са раздадени за превенция на ХИВ/СПИН от началото на годината стана ясно по време на откриването на кампанията във Варна.
Според данни на д-р Върлева дейностите по програмата у нас се изпълняват от над 50 неправителствени организации, като за тази цел са разкрити 35 здравно-социални центъра за работа с най-уязвимите групи, 18 младежки центъра, предоставени са и 17 мобилни медицински кабинета. Функционират и три нископрагови метадонови програми за инжекционно употребяващи наркотици в Пловдив, Пазарджик и София с общ капацитет 400 места.
Около 15 млн. лв. са предвидени през тази година за закупуване на медикаменти, диагностика и осигуряване на болнично и амбулаторно лечение, като са включени три нови медикамента. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и качеството им на живот”, посочи д-р Върлева и допълни, че към момента 922 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение, а 692 от тях получават необходимата антиретровирусна терапия.
"Здравна поща", i

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД