Променят цената на лекарствата по Здравна каса само веднъж годишно

Променят цената на лекарствата по Здравна каса само веднъж годишноЛекарствата, които Здравната каса покрива, ще могат вече да поскъпват или поевтиняват само веднъж годишно, а не на всеки шест месеца, както досега. Това става възможно благодарение на промени в Наредбата за цените на лекарствата, които правителството днес е одобрило, съобщават от Министерския съвет.
Към момента два пъти в годината цената на дадено лекарство се сравнява с цената му в няколко европейски държави и се избира най-ниската сред тях.
Този процес обаче бил много сложен, предвид това, че на родния пазар имало над 3000 лекарства, които подлежат на подобни проверки. Процедурите по промяна на цените се застъпвали и това понякога затруднявало и снабдяването на болниците с лекарства, заради което срокът за извършването на тези процедури се удължава от шест месеца на година.
По отношение на лекарствата, отпускани без лекарско предписание обаче, се запазва възможността увеличението на цената да става само с процент, който не надвишава инфлацията от периода на последната регистрирана цена.
"Здравна поща", i

Кардиогенната кашлица обикновено е суха
21 Март 2019, Четвъртък
{cmp_start...
Да влезем "под кожата" на паникулита
14 Март 2019, Четвъртък
{cmp_start...
Синдромът на Фелти крие много загадки
19 Февруари 2019, Вторник
{cmp_start...

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД