Проект помага на млади хора със сърдечни заболявания

Проект помага на млади хора със сърдечни заболяванияВ близките няколко седмици детски кардиолози, психолози и социални работници от Асоциация „Детско сърце“ ще имат работни посещения в Добрич, Шумен, Монтана и Бургас в рамките на проект, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Това съобщи детският кардиолог доц. Маргарита Цонзарова, председател на УС на асоциацията. На място ще бъдат организирани прегледи за млади хора, прекарали сърдечни операции в детска възраст, ще бъдат проведени психологически тренинги и консултации за справяне в житейски ситуации с участието на родители и приятели, допълни още доц. Цонзарова.
Според нея, такива срещи са много полезни, младите хора и техните близки го оценяват. Това е важно и за нас, защото ние, лекарите, които сме ги лекували от най-ранна възраст, оставаме докрай съпричастни с техните вълнения и проблеми, каза тя.
Важно е обаче да се замислим и над още нещо – как у нас да се раждат по-малко деца с вродени сърдечни малформации. Тук е мястото да припомня колко съществено е бременността да бъде планирана и  бъдещата майка да се откаже от вредните си навици като тютюнопушене например.
През уикенда столицата бе домакин на първата за тази година конференция по проекта, в която взеха участие тийнейджъри и млади хора със сърдечни заболявания от България и Испания. Проявата е част от дейностите, насочени към подобряване на уменията на младежите за търсене и намиране на подходяща работа и пълноценна социална реализация, независимо от болестта. Умението да изявяват себе си, да формират по-добра комуникативност и качества за преодоляване на неувереността и справяне със стигмата е много важно за тези млади хора, категорични бяха експертите обучители – психолози и социални работници. Замисълът е този модел на обучение и консултиране да бъде използван като рутинна практика и да помогне на младежите да навлязат по-уверени в живота и да постигат целите си, разгръщайки  собствения си личностов потенциал без страх от провал, посочиха още специалистите. Програмата на конференцията включваше още представяне на добри практики, провеждане на ролеви игри, насочени към намиране на работа – подготовка за интервю и общуване с работодатели в държавния, общинския и частния сектор, а така също и прожектиране на специално заснет филм с участието на млади хора, преминали сърдечни операции, лекувани и проследявани в кардиологични клиники.
"Здравна поща"  

Дори миризмата на шоколада е полезна
30 Ноември 2020, Понеделник
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД