Обмислят създаването на регистър на лекарските грешки

Обмислят създаването на регистър на лекарските грешкиВ България е нужно да се създаде регистър на лекарските грешки. Това мнение изрази днес националният омбудсман Константин Пенчев при откриването на международен семинар, посветен на лекарските грешки, който се провежда днес и утре в столицата, предаде "Дарик".
Липсата на регламенти по отношение на лекарските грешки у нас е една от причините често лекари да бъдат обвинявани неоснователно, въпреки че са си свършили работата изрядно, добави един от участниците във форума,
бившият евродепутат Антония Първанова.
"В България ще ви дам като куриоз за неща, които се приемат като проблем на самия пациент, а не като медицинска грешка, като например да ви спукат вената при венозна манипулация, се казва "имате слаби вени". В световен мащаб това си е чиста медицинска грешка", каза още тя.
"Постави се въпросът наскоро в парламента и за закон за пациента, в който също могат да бъдат регламентирани тези отношения. Има много неща, много мнения, но аз се надявам да вървим напред, обединени от идеята, че трябва да пазим правата на пациента, защото всеки от нас е пациент, но трябва да пазим и правата на лекарите, защото те вече не останаха в България", заяви Пенчев.
"Здрвна поща", i

Осем лекарства се спират от продажба у нас
19 Септември 2018, Сряда
{cmp_start...

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД