РЗИ-Стара Загора прави проби за ларви на комари

РЗИ-Стара Загора прави проби за ларви на комариРЗИ-Стара Загора прави проби за ларви на комари в регионаРЗИ-Стара Загора ще направи пробонабиране за ларви на комари по водоемите със стояща вода в региона. Целта е да се прецени правилно обстановката и да не бъде допуснат риск от прекомерно разпространение на жилещите насекоми. В случай на констатиран проблем ще бъдат уведомени общинските власти, за да се предприеме пръскане срещу комари, каза за NBP.bg д-р Таня Перчемлиева.
Проби се набират всяка година, но за разлика от предишните сухи и горещи, 2014 г. до момента предлага твърде подходящи за развитие на ларвите условия с прекомерната влага и постепенното затопляне.
Добра новина е, че при дъждовно време поне кърлежите се оттеглят от тревата и се крият в пукнатини, но засуши ли се и те отново ще плъпнат.
Засега в Стара Загора няма завишена заболеваемост от каквито и да е сезонни или заразни болести. С настъпване на лятото и почивките на море и край басейн, от РЗИ очакват нормалното повишаване на т.н. летни болести – ентероколити, бактериални и чревни инфекции, салмонела. Авансово предупреждават от институцията да бъдат спазвани стриктно всички изисквания за лична и обществена хигиена като единствена форма на превенция.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

От БАПЗГ искат мерки преди инцидентите
18 Февруари 2019, Понеделник
Младежи агитират за борба със СПИН
29 Ноември 2018, Четвъртък

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД