Три тракийски университета се събраха в Стара Загора

tri TrUДнес в академичната зала на Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора се състоя пресконференция по повод международната научна конференция "Първи тракийски дни". В нея с доклади участват около 200 специалисти. "Първи тракийски дни" е инициатива на трите университета-едноименници: старозагорският, университетът в Комотини и този в Одрин. Официални гости от страна на Тракийския университет-Комотини са ректорът - правистът проф. д-р Константинис Емелис и зам.-ректорът проф. Георги Коста.
Представител на Тракийския университет-Одрин е деканът на тамошния медицински факултет проф. д-р Хасан Сунар. Трите учебни заведения са постигнали споразумение за обща работа по проекти. С Одринския вече имаме и обмен на студенти, а в момента се водят разговори за аналогичен обмен и с университета в Комотини, съобщи деканът на Медицинския факултет в Стара Загора доц. д-р Мая Гълъбова. Научната конференция ще е ежегодна и трите университета ще домакинстват по ред.
Проф. Емелис разказа, че университетът, чийто ректор е има 22 000 студенти и 3000 специалисти на следдипломна квалификация. Факултетите са 8 с 18 катедри. Факултетите са разпределени в четирите града Комотини, Ксанти, Александруполис и Орестиада. Кризата в Гърция се отразява сериозно на финансирането на образованието, сподели гостът. Държавната субсидия за студент годишно е намалена от 18 000 евро през 2010 г. на 10 000 евро в момента. В Гърция студентите не плащат такси за обучение. Гръцките лекари, също като лекарите в България, масово заминават за Германия, Франция и Англия. Според проучванията, Гърция е страната в Европа с най-много научни кадри с висока квалификация и с по няколко образования без работа, сподели проф. Емелис.
Проф. Сунар каза, че университетът в Одрин при основаването си преди 30 години е привличал студенти от цялата област Тракия в Турция. По-късно от него са се обособили четири отделни университета в други градове на областта. В момента в Одрин има 38 000 студенти. 1200 са студентите по медицина, а преподавателите във факултета са 200. Той самият е сърдечносъдов хирург. Медицинските услуги от операциите, извънболничното лечение до лекарствата са безплатни за гражданите на Турция.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Нов вид услуга в МБАЛ ЕАД-Гълъбово
21 Февруари 2020, Петък
{cmp_start...
Да "хванем" ниския тестостерон
12 Февруари 2020, Сряда
{cmp_start...
Разработват ваксина срещу коронавирус 2019-nCoV
10 Февруари 2020, Понеделник
{cmp_start...
Диагностика на вирусен хепатит С
04 Февруари 2020, Вторник
{cmp_start...
Коронавирусите влязоха в зоната на по-висок риск
03 Февруари 2020, Понеделник
{cmp_start...
Пушенето през зимата вреди повече
03 Февруари 2020, Понеделник
{cmp_start...
Пушачите са по-податливи на депресия
29 Януари 2020, Сряда
{cmp_start...
Ларингитите често рецидивират
28 Януари 2020, Вторник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД