Българите, които плащат осигуровки намаляват

Българите, които плащат осигуровки, намаляватБроят на болничните, които се плащат от осигуряването, продължава да расте за трета поредна година, а НОИ е в преразход по това перо за 2013 г. Изплатените майчински също са повече от планираните. Въпреки това, държавното обществено осигуряване завършва годината на плюс с минималните 258 хил. лв., показват данните за изпълнението на бюджета за 2013 г.
За м.г. осигурителният институт е изплатил над 39.2 млн. лв. повече за болнични от планираното, или с 13.5% повече. Така общата сума за годината е стигнала близо 330 млн. лв. Болничните дни са близо 15.2 млн., или с 3% повече от заложеното. Среднодневното обезщетение - 21.69 лв., също се оказва с близо 10% по-високо от планираното.
Парите за болест, изплатени от ДОО, вече са надхвърлили нивото от 2010 г., отбелязват от НОИ. По-високият ръст на разходите за обезщетенията за общо заболяване се дължи на нарастването на броя им, на осигурителния доход и на минималната работна заплата през 2013 г., пише в отчета. Точно през 2010 г. държавата прехвърли първите три дни от болничния на работодателите с цел да намали злоупотребите с този отпуск. Мярката беше временна, но действа и до момента без видим ефект.
В планираните разходи за социални помощи и обезщетения, където влизат и болничните, има общ преразход от 51.4 млн. лв. и те скачат на малко над 1 млрд. лв. Преразходът се дължи и на повечето пари за обезщетения за отглеждане на малко дете. Сумата за м.г. е над 286 млн. лв. Това е с близо 460 хил. лв. над заложеното. Само за отглеждане на малко дете са изплатени 128.3 млн. лв., или с 12% повече. По-високите разходи за майчинските се дължат на това, че техният размер бе вдигнат от средата на м.г. от 240 на 310 лв. А от НОИ посочват и това, че основната част от януарското плащане на майчинските е била изплатена през декември.
"Здравна поща", i

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД