Учени искат забрана на термина "дислексия"

zp dyslexiaДислексията може да не съществува такава, както мислим, че я познаваме, предупреждават учени от университетите в Дърам и Йейл. Според тях милиони деца може да са били погрешно диагностицирани като неспособни да четат или да разбират прочетеното.
Те настояват този термин вече да не се използва, защото не е научно подкрепен и няма смисъл.
Учените смятат, че специалистите пропиляват твърде много ресурси само, за да поставят диагнозата „дислексия“ на децата, които изпитват трудност при четене и изтъкват, че те трябва да се фокусират върху насърчаването и лечението на малчуганите с такива затруднения, вместо да поставят етикет на техния проблем. В книгата си „Дебатът за дислексията“ професор Елиът от университета в Дърам, който преподава на малчугани със затруднения в ученето, споменава, че вероятно родителите са печално подвеждани относно значението на това понятие.
Според него във всяка страна и във всеки език една значителна част от децата се борят да овладеят уменията за четене и за някои от тях това ще продължи да бъде трудно през цялото детство, а дори и в зряла възраст.
По думите на професора понякога учените прибързват да дават име на дадени симптоми, защото вярват, че това ще отвори врата към най-добрата форма за тяхното лечение. Но що се отнася до проблемното четене, това е сериозна грешка.
Многобройни изследвания показват, че симптомите при едни пациенти, които имат диагноза „дислексия“,  често отсъстват при други, които уж страдат от същото. Това означава, че няма обединяващи идентифициращи характеристики, прогнози или универсални терапии за всички хора с такива оплаквания.
Затова и учените смятат, че основната задача на специалистите е трудностите с четенето да се открият навреме и за справянето с тях да се приедприемат своевременни мерки.
А търсенето на най-точната диагноза трябва да остане на заден план и за нея да се мисли по-скоро „в движение“.
"Здравна поща", i

Нов поглед към Паркинсоновата болест
11 Декември 2019, Сряда
{cmp_start...
Слушай телефона си с едно наум
10 Декември 2019, Вторник
{cmp_start...
5 лекарства, които нямат място във вашата аптечка
09 Декември 2019, Понеделник
{cmp_start...
Кое причинява кървенето около овулацията?
05 Декември 2019, Четвъртък
{cmp_start...
Когато сърцето се блъска в гърдите
04 Декември 2019, Сряда
{cmp_start...
Спираме цигарите – какво се случва?
27 Ноември 2019, Сряда
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД