Шест случая на лаймска болест в Старозагорско

Шест случая на лаймска болест в СтарозагорскоШест са потвърдените случаи на лаймска болест в Старозагорско до края на март. Три – в община Стара Загора, два в Мъглиж и един в Гурково. От 2 до 21 април в инфекциозното отделение на УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович“ са регистрирани още осем случая на трансмисивни инфекции, един от които на марсилска треска. Дали те ще бъдат потвърдени, ще стане ясно в края на април, когато потвърдените диагнози се качват в сайта на Националната здравна инспекция, обясни д-р Таня Перчемлиева от РЗИ-Стара Загора.
Лаймската болест и марсилската треска се причиняват от ухапване от заразени кърлежи. Заболяванията са сериозни и изискват спешна медицинска помощ и лечение. Заради топлата зима и меката, влажна пролет, сезонът на този вид заболявания в Старозагорско започна твърде рано. Основните пръскания срещу кърлежи все още предстоят, но и те решават проблема само частично в определени тревни и паркови площи.
Необходимо е повишено внимание при разходки сред природата. Преносители на кърлежите са и домашните любимци. Поне за тях можем да се погрижим – има достатъчно ефикасни препарати, така че да не внесат в дома ни кърлежи. След разходка навън е нужно внимателно да проверяваме за ухапвания децата и себе си. Препоръчително е да не се движим боси и да не сядаме направо върху тревата.
Лаймската болест е най-честото заболяване, предавано от кърлежи в северното полукълбо. Ранните симптоми включват висока температура и втрисане, главоболие, прострация - крайно отпадане, депресия и доста често - характерен патогномостичен симптом - специфичен обрив. Без лечение, признаците на болестта прогресират, като се проявяват в ставите, сърцето и централната нервна система. В повече от случаите симптомите изчезват своевременно с антибиотично лечение, стига да се постави навременна и правилна диагноза. Забавено или неадекватно лечение може да доведе до сериозни и трудно лечими последствия. Опасността от забавяне на лечението се състои в доста често протичащите прекалено меко първоначални стадии.
Марсилската треска е остро инфекциозно заболяване с причинител Рикетсия конори. Възниква при ухапване от заразени кърлежи. Източник и преносител на инфекцията е кучешкия кърлеж-Rhipicephalus sanguineus.Заразяването става посредством ухапване от кърлеж и по-рядко през конюнктивата на окото при попадане на инфекциозен материал от смачкан кърлеж. Инкубационният период на болестта е 3-7 дни. Началните прояви на заболяването са втрисане, висока температура, отпадналост, мускулни и ставни болки. Очите стават влажни и блестящи, а гърлото е зачервено.На мястото на ухапването при половината заразени се появява тъмно петно, покрито с коричка и диаметър 0.5-2 см. Към 3-ия, - 4-ия ден се появява характерен обрив - отначало петнист, а после и пъпчест, с диаметър 2-5 мм, който се разпостранява по цялото тяло. Заболяването протича по-тежко при възрастни пациенти над 70-75 г.(само при тях има регистрирани смъртни случаи). Рядко възникват усложнения като енцефалит (възпаление на мозъка), неврит (възпаление) на зрителният нерв и менингит (възпаление на мозъчните обвивки). За поставянето на диагнозата е важна информацията за контакт с кучета, ухапването от кърлеж и характерният обрив. Особено ефикасни са антибиотиците от тетрациклиновата група - Тетрациклин, Доксициклин, Метациклин, Окситетрациклин. Лечението задължително трябва да бъде изписано от лекар.

"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД