Д-р Анелия ПЕТРОВА, специалист по ендокринология и болести на обмяната: Информираността е предпоставка за успех в лечението

Д-р Анелия ПЕТРОВА, специалист по ендокринология и болести на обмяната: Информираността е предпоставка за успех в лечениетоНай-често срещаното ендокринно заболяване е захарният диабет. В последните години появата му е във все по-млада възраст и този факт е обезпокоителен в световен мащаб. Диабетът е свързан с обмяната на захарите в организма. За съжаление това заболяване може да протича дълги години без оплаквания, казва д-р Анелия Петрова, специалист по ендокринология и болести на обмяната в Стара Загора. Според нея този факт налага сериозна профилактика, която обаче в България не се прави. По последни данни диабетиците у нас са около 350 000, но тази цифра може би е по-висока. Напоследък почти всеки месец регистрирам по 2-3 нови диабетици, които дори не знаят, че са болни, а случайно са дошли на изледване, казва д-р Петрова.
Най-често диабетът засяга хора с фамилна обремененост, с наднормено тегло и липса на физическа активност, с прекомерно хранене. В обмяната на захарите участва хормонът инсулин, който вкарва глюкозата в клетката. Поради ред причини, когато клетката е нечувствителна и нейните рецептори не пропускат хормона заедно с кръвната захар, се появава втори тип диабет.
Нормалното ниво на кръвната захар е до 5.6 милимола. Симптоматиката на диабета може да бъде различна. Големите симптоми са безпричинна жажда, често уриниране, съхнене в устата, умора, мускулна слабост, главоболие. Но много пъти диабетът протича безсимптомно, предупреждава д-р Петрова. Това води до тежки последствия за пациентите - инфаркти, инсулти. Чак при тези остри стресови ситуации се открива диабетът, който всъщност е причинил поразяването на кръвоносните съдове. Диабетът може да увреди периферните нерви на краката и да доведе до ампутиране на крайници. Тежко увреждане вследствие на диабета е диабетната ретинопатия. Диабетът уврежда и бъбречната функция и води до тежки бъбречни усложнения.
Д-р Анелия Петрова съветва поне веднъж в годината хората да си правят изследвания на кръвната захар. Когато имат родственици с диабет или са с наднормено тегло, е добре изследванията да бъдат поне два пъти. Когато кръвната захар е повече от 5.6 милимола, е задължителна консултация с ендокринолог. Той трябва да даде съответните препоръки на пациента. Във връзка с това, че диабетът става все по-често срещано заболяване, д-р Петрова разкри собствен диабетен център през есента на миналат година. Опитът ми показва, че пациентите трябва да бъдат обучавани как да се хранят и живеят, как и какво да си изследват. В центъра провеждаме обучения в малки групи, които протичат като беседи с мултимедия и дискусии. Пациентите получават знания за борба с тежкия си проблем. Мотото е "Заедно можем повече да побеждаваме диабета", казва лекарката. Почти всеки месец в рамките на няколко дни пациентите й имат възможност да си направят изследване на гликирания хемоглобин със специален апарат. Изследването показва как се движи средната кръвна захар три месеца назад. На базата му пациентите получават консултации какво трябва да правят, как да се хранят и т.н. Човек колкото повече знания има, толкова е по-борбен. Информираността е предпоставка за успех в лечението, твърди д-р Анелия Петрова.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД