Яйцата също могат да предизвикат алергия

Яйцата също могат да предизвикат алергияВеликденските трапези са отрупани с яйца, но не бива да се забравч, че те могат да бъдат причинители на алергични реакции. Подобно на другите алергии, и тази към яйца се дължи на погрешно разпознаване на определени протеини от страна на имунната система. Вместо да приема яйчните белтъци като безопасни и полезни, организмът ги „вижда“ като опасни нашественици.
Като отговор се освобождава антитялото имуноглобулин Е, които се бори с алергена.
Антителата на свой ред изпращат множество химикали, които да унищожат алергените на яйцето. Един от тези химикали е хистаминът. 
Симптомите могат да се появяват в период от няколко минути до няколко часа след консумацията на яйце. Въпреки че всеки организъм реагира различно, най-обичайните признаци включват кожни проблеми като подуване и поява на обрив, тип копривна треска.
Други обичайни симптоми са респираторните проблеми като астма, предизвикана от алергия, течащ нос и сълзене на очите.
При някои хора се наблюдават стомашни неразположения като резултат от алергията към яйца. Те могат да доведат до гадене, повръщане, диария и спазми. В по-редки случаи може да се изпита анафилаксия след консумация на яйчен протеин – тогава е необходима незабавна медицинска помощ.
Трябва да се има предвид, че симптомите сами по себе си не са достатъчни, за да се диагностицира алергия към яйца. Това най-точно и адекватно може да направи алерголог.
"Здравна поща", i

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД