БЛС против фиксираните бюджети на болниците

БЛС против фиксираните бюджети на болницитеБългарският лекарски съюз е против въвеждане на фиксирани бюджети за болниците. Това заяви председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.
В края на миналата седмица председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса оповести идеята за твърди бюджети на лечебните заведения. Причината е недостигът на касата от близо 300 млн. лв. за медицински дейности. В момента болниците работят по прогнозни бюджети и получават допълнителни средства, ако похарчат повече.
Занапред обаче се планира болниците да се вместват само в предварително фиксирани суми за месеца.
Според него тази стъпка ще доведе до по-справедливо разпределение на средствата и по-добър контрол. Готви се и смяна на модела – бюджетите на болниците да се определят ежемесечно, като всеки месец ще се определят бюджетите за следващия. Предложението беше направено в края на март, като по думите на Пенков така средствата ще бъдат разпределяни по-правилно. Д-р Райчинов обаче определи идеята за въвеждане на фиксирани бюджети като абсурдна.
По друга точка от предложенията на ръководството на касата - извеждането на повече дейности в извънболничната помощ, той коментира, че това не е нова идея и действително има дейности с които може да се постъпи така.
Има и много случаи, при които пациентите могат да се лекуват извън болницата. За целта обаче е необходима ясна регулация. Същото важи и за листа на чакащите, която предлага Министерството на здравеопазването. Ако има такава, трябва здравното ведомство ясно и категорично да определи критериите, по които всеки случаи ще бъде определян като спешен, неотложен или планов.
Райчинов увери още, че на 15 май лекарски проест ще има, но засега не е ясно дали той ще бъде национален.
"Здравна поща", i

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД