Таня Андреева: Ресурсът на касата трудно ще стигне до края на годината

Таня Андреева: Ресурсът на касата трудно ще стигне до края на годинатаУспяхме да спасим десетки милиони евросредства по европрограмите, които директно са насочени за българското здравеопазване. Успяхме с част от плановете за стабилизиране на финансовото състояние на болниците, в някои болници да постигнем успехи. Успяхме да започнем работа по програма за майчино и детско здравеопазване, по която във всички областни градове и в 16 общини до края на годината ще бъдат изградени медико-социални кабинети, в които ще се наблюдават млади жени, двойки с репродуктивни проблеми, деца до 18-годишна възраст, заяви министър Tаня Андреева по БНР.
Тази година ще бъде много тежка за НЗОК. Това е ресурсът, който се предполага, че трудно ще стигне на касата до края на годината да разплати медицинската дейност на заведенията. Точно това налага и тежки, непопулярни решения, а именно управлението на Касата практически да бъде поето на ръчно управление, т.е. всеки месец да се следи разходът за болнична помощ, да се преценяват дефиците и излишъците, ако има такива. Твърде рано е да се говори за актуализация на бюджета. В закона за бюджета на Касата е предвидено да се гледа как върви бюджета към първите 6 месеца на годината. Не изключвам, че може да се наложи да се вземат мерки, но отсега да се говори за актуализация не е сериозно.
Пътят към това заплащанията на здравните услуги от пациентите да бъдат сведени до минимум е или всички да се издължаваме по отношение на здравните си вноски, или въвеждане на допълнително здравно осигуряване за всички медицински дейности, които са извън основния пакет, който Касата получава. В момента лечебните заведения, за да не откажат услуга, се стремят с ограничения си ресурс да изработят всичко, така че пациентът да бъде обгрижен в пълния комплект от дейности, които са необходими, каза Андреева. Министърът коментира и упреците, че държавата не осигурява в пълен размер групите, които са нейна отговорност:
Министърът Андреева заяви, че е готова да инициира нормативни промени за това държавните служители да заплащат здравните си вноски. Ще инициирам такава промяна, както и промяна за здравните осигуровки. Това ще бъде включено във втория пакет от законодателни промени. Той ще бъде свързан и с преструктуриране в болничната помощ. До края на годината ще влезе в парламента, обеща Андреева.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД