У нас алергиите се увеличават главоломно

У нас алергиите се увеличават главоломноАлергиите са все по-сериозен бич за обществото ни, защото те се увеличават в световен мащаб като брой засегнати хора. България не прави изключение. Това каза председателят на УС на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев по повод Световна седмица за борба с алергиите.
Всеобщо известен факт е, че това заболяване по принцип се пренебрегва, каза той и обясни, че алергията от една страна се пренебрегва от пациентите, които често не разпознават симптомите на самата алергия. И години наред пациентите страдат без да знаят наистина, че това е алергия, която би могла да бъде контролирана с помощта на лекар, каза Станимир Хасърджиев. Той обясни, че алергиите от друга страна са пренебрегвани и от цялата ни здравна система.
За огромно съжаление лекарствата, които биха могли да контролират не се реимбурсират и пациентите трябва сами да се снабдяват с тях, каза той и обясни, че алергиите са все по-сериозен бич за обществото ни и засягат все повече хора. Има предположения, че вероятно това се дължи на замърсената градска среда. София наскоро бе обявена, че е най-мръсната столицата в цяла Европа с най-замърсения въздух и не е никак странно, че у нас алергиите се увеличават и то главоломно, посочи д-р Хасърджиев.
Според него по-голямата опасност обаче, която хората не осъзнават е, че всяка една алергия, която не е контролирана навреме и не са взети мерки, би могла да доведе до по-сериозни и по-тежки заболявания, каквато е астмата. Най-масовите алергии са към полените и те се изострят точно в този сезон – пролетния. Тук трябва да прибавим и алергиите към домашен прах, които в условията на градска замърсена среда също се обострят, като прибавим алергиите към различни химични вещества, с които все по-често се сблъскваме – перилни препарати, миещи средства и т.н. – ситуацията не е добра, каза д-р Хасърджиев.
Той посъветва при симптоми на алергия, особено сега в пролетно – летния сезон, ако хората имат проблеми с воднист секрет от страна на носа, с дразнене, сърбеж, кихане задължително да се обърнат към лекар. Защото вече нещата могат да се контролират и дори лекуват с най-новите лекарства, които за съжаление са доста скъпи и недостъпни за българина, но пък имат много сериозен резултат, посочи той.
"Здравна поща", i

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД