Андреева обеща: пациентите няма да доплащат и лев за лечение, покрито от НЗОК

Андреева обеща: пациентите няма да доплащат и лев за лечение, покрито от НЗОКПациентите няма да доплащат и лев за лечение, което покрива здравната каса. Забраната ще бъде записана в рамковия договор за следващата година, заяви министър д-р Таня Андреева. Промяната няма да засегне доплащането на медицински изделия, които не се покриват от касата - някои стентове, протези, всички лещи.
Андреева оповести  пакет от мерки, които трябва да въведат ред в системата.
Предвижда се право на безплатен лекар да има само този, който е платил всичките си здравни вноски не само за три години назад, както е в момента, а от 2000 г. досега.
Всяка болница, която има договор със здравната каса, ще предлага комплексност на медицинските услуги и няма да има право да иска доплащане от пациента за дейности, покривани от фонда.
В момента болници искат под различна форма доплащания от пациенти за дейности, които са финансирани от здравния ни фонд. Например под формулировката "Пакет допълнително поискани услуги" болни в столично лечебно заведение плащат за разговор с шефа на хирургичното отделение или с анестезиолога. Подобни консултации обаче са задължителни, за да бъде изплатена АГ или хирургична пътека, казаха от НЗОК.
За да се спре доплащането, д-р Андреева обеща засилен контрол и постоянни проверките. Скоро ще оповестим отчет на "Медицинския одит", посочващ лечебни заведения, които за една и съща дейност имат двоен източник на финансиране - т.е. НЗОК и джоба на болния. Всъщност всички знаем кои са... Време е да ги назовем, посочи д-р Андреева.
Според новите правила, ако искат договор с НЗОК, лечебните заведения задължително трябва да извършват спешни дейности. Не може да се връщат пациенти и да се прехвърлят от една болница на друга. Не може и едни лечебни заведения да си избират за кои пътеки да сключват договор, а други - не. Трябва да има нормална конкурентна среда, затова всички те ще бъдат поставени при равни условия. Който не отговаря, да си търси други механизми на финансиране, посочи Андреева.
"Здравна поща", i

Доказано - любовта трае 4 години
28 Юли 2020, Вторник
{cmp_start...
Пъпешът помага за добро храносмилане
16 Юли 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Борим жегата с минерална вода
15 Юли 2020, Сряда
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД