Предлагат високоспециализирани лекари да дежурят в спешната помощ и общинските болници

 Предлагат високоспециализирани лекари да дежурят в спешната помощ и общинските болнициВисокоспециализирани лекари да дават дежурства в спешните отделения на общинските болници и филиалите на центровете за спешна медицинска помощ. Тази идея е била обсъждана по време на среща между министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и ръководството на Националното сдружение на общините. Пред журналисти министърката каза, че предложението е на сдружението и го оцени като много добро. По думите й, то не противоречи на сега действащото законодателство, според което лекарите могат да работят на един трудов договор в болничната и в извънболничната помощ.
Не става въпрос лекарите да работят на два трудови договора, а по-скоро да дават дежурства от други здравни заведения, и то високоплатени дежурства. Щом като могат да отидат в Лондон и да дадат 24 часово дежурство, аз мисля, че може и в България да се случи, зависи какво ще им се предложи, коментира зам.-председателят на сдружението и кмет на община Търговище д-р Красимир Мирев. Той оцени като положителна концепцията за развитие на спешната помощ в страната, изготвена от Министерството на здравеопазването. Д-р Мирев обаче отбеляза, че трябва много да се внимава с престуктурирането на центрове, филиалите и спешните отделения, за да се избегне концентрацията на хора и ресурс  в определени градове, а други – да бъдат забравени. Според него първите резултати от реформата в спешната помощ ще бъдат видими най-рано след около две години, когато новите структури ще бъдат обезпечени с апаратура и кадри.
Министър Андреева изрази надежда, че пълното преструктуриране на спешната помощ ще бъде завършено към края на нейния мандат. Тя отбеляза, че за това ще са необходими около 200 млн. лв., като 160 от тях ще бъдат по ОП „Развитие на регионите”,  а останалите - от държавния бюджет. Министърката също така добави, че издръжката на самата система няма да е никак малка.
"Здравна поща", i

Музиката помага за добрия сън
21 Април 2021, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД