Правят регистър на психичноболните за 15 млн.лв.

Правят регистър на психичноболните за 15 млн.лв.Регистърът на психоболните лица в България вероятно ще е готов през есента. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. По нейните думи, изготвянето му е започнало още през 2009 г., но работата е била спряна и сега процесът трябва да се рестартира.
Министърът изтъкна, че вече е създадена междуведомствена работна група от представители на Министерството на здравеопазването, МВР и Министерство на правосъдието, с която ще се искат мерки и насоки, които да са в полза на по-доброто функциониране на българското законодателство. Регистърът ще струва около 15 млн.лв.
Наболелият въпрос за липсата на актуална информация за броя на психоболните българи се разрази с пълна сила след трагедията в Лясковец, при която 53-годишният психично болен Петко Савов уби командос и рани други трима при спецакция на полицията за отнемане на незаконно притежавани оръжия.
От години никой не знае колко са душевноболните в страната. За буксуването е отговорна част от психиатричната колегия, която е активно против. Официалният мотив е, че регистърът нарушавал правата на пациентите и може да се стигне до злоупотреби.
В момента никой психиатър не знае кой пациент кога, къде, как, защо и по какъв повод се е лекувал. Всяко лечебно заведение поотделно издава справка дали някой психично болен се води или се е водел на отчет там.Така, ако трябва да се провери дали конкретен болен е освидетелстван някъде, трябва да се питат поотделно всички 12 държавни психиатрии, 12-те центъра за психично здраве, всички 23 отделения по психиатрия в многопрофилни болници в страната и още 5 отделения в университетските лечебни заведения, както и всички амбулаторно практикуващи психиатри.
От липсата на система се облагодетелстват центровете по психично здраве, които за всяка справка искат между 10 и 40 лв.
С електронизиране на мрежата подобни тарифи ще отпаднат и всеки оторизиран психиатър ще може да издава удостоверения кой пациент къде и как се лекува.
"Здравна поща", i

Музиката помага за добрия сън
21 Април 2021, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД