Скринингът на аутизма у нас изостава сериозно

Скринингът на аутизма у нас изостава сериозноВсе повече българчета се с аутизъм има у нас, стана ясно на специална дискусия в парламента вчера, посветена на Световния ден на аутизма. Макар да липсва точна статистика за броя им, се смята, че те са около 16 000. Очаква се броят на новооткритите случаи да се увеличава поради факта, че навсякъде по света се обръща все по-голямо внимание на проблема, поради значимата икономическа и социална тежест, която той носи след себе си.
Прогнозите са още в най-близко бъдеще броят на новодиагностицираните случаи на деца с аутизъм да надхвърли общия брой на новодиагностицираните деца с диабет, рак и СПИН. Това налага сериозно да се помисли за създаването и у нас на регистър на аутистичните деца с точни данни за вида на разстройството им, медицинските, психологичните и психосоциалните интеревенции, от които те се нуждаят, както и от индивидуалните им образователни потребности, подчертаха участниците в дискусията.
България се нуждае от центрове за ранна диагностика на разстройствата от аутистичния спектър. Такава мрежа от структури трябва да разполага с възможности за провеждане на ранна интервенция в семействата, в които се открие дете с разстройство в развитието или в риск от развитие на увреждане, смятат специалистите.
Изоставането ни в скрининга на аутизма също е сериозно, а личните лекари и педиатрите трябва да бъдат максимално улеснени и стимулирани да прилагат специфичните диагностични тестове, с които се работи по цял свят.
По време на дискусията председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване д-р Нигяр Джафер потвърди, че вече се правят първи стъпки за промени в законодателството, които да улеснят достъпът до образование на малчуганите с този проблем, тъй като те изискват по-различен социален и психологически подход. По думите й, немалко от тези деца отпадат от училище, тъй като не могат да се поемат техните образователни потребности.
На срещата бе представен опитът на първия създаден у нас Ресурсен и обучителен център за рехабилитация и социална интеграция на деца със специални нужди „Карин Дом” във Варна и на Фондация „Карин Дом”. Изпълнителният директор на фондацията Марияна Николова подчерта предимствата на един от подходите, който прилагат – ранна интервенция по домовете и постоянна подкрепяща работа със семействата на деца от 0 до 4 години. Да се излезе от строгите рамки на консултациите на място в центровете и да се влезе активно в общността е един от начините да се постигне много по-добър резултат, а този подход е високо оценен от родителите и близките на децата, добавят психолози на „Карин дом”.
Преди дискусията в кулоарите на парламента беше открита изложба от творби на деца със специални образователни потребности.
"Здравна поща", i

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД