В Европа и у нас няма заразени с вируса Ебола

В Европа и у нас няма заразени с вируса ЕболаЗа момента няма случай на заразен с вируса Ебола у нас, съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
В световен мащаб около 90 са вече жертвите на смъртоносната болест.
По данни на здравните власти, освен в Гвинея, вече има случаи на болестта в Либерия и Сиера Леоне.
Заразата се развива за часове, а при над 70% от заболелите се стига до фатален край. Симптомите могат да наподобят грип, но бързо се стига до тежки кръвоизливи.
Вирусът не се предава по въздушно-капков път. Въпреки бързото разпространение на заразата, епидемиолозите смятат, че засега Европа не е в риск.
Контактите на Европа, пък и на България с Гвинея не са особено интензивни. Преки въздушни контакти поддържат само летищата в Париж и Брюксел, така че колегите имат предвид пристигащи от този регион да са под специално наблюдение. Но засега няма причини да се установяват ограничения в търговия, пътувания или каквото и да е друго, обясни д-р Ангел Кунчев.
В същото време "Гардиън" съобщава, че Гвинея е изправена пред епидемия от Ебола в безпрецедентен размер, като огнищата на зараза са в отдалечени една от друга области. Епидемията на една от най-смъртоносните инфекции накара няколко страни със слабо здравеопазване, като Сенегал, да затворят границите си с Гвинея и другите си съседи.
По данни на гвинейското министерство на здравеопазването, смъртните случаи в страната са 78 при 122 заразени. Изправени сме пред епидемия, с какъвто размер не сме се срещали до сега. Географското разпространение на болестта създава допълнителни трудности на организациите, които се опитват да установят контрол над епидемията, заяви координаторът на „Лекари без граници” в Гвинея Мариано Лугли.
Еболата е изключително заразна болест. В началния период на заразяването вирусоносителят отделя вируси с всички свои телесни секрети (пот, кръв, лимфа, слюнка, урина, семенна течност, фекалии), като след известен период вирусът се отделя и от разрушените от него клетки на епидермиса и тогава дори докосването до кожата може да причини заразяване. При евентуално (само)излекуване човек престава да бъде заразоносител, като интересното е, че в вирусът продължава да живее допълнително 7-8 седмици в мъжката полова система, правейки семенната течност през този период опасна дори и след “пълното” излекуване.
Срещу Ебола няма открита ваксина. Една от причините е, че все още не е известен естественият резервоар на вируса в природата. Най-често хората се заразяват от контакт със секретите на вече заразен човек, като все още не е известна причината за спорадичните епидемични взривове на болестта в Африка. От четирите вируса 3 (Ebola-Zaire, Ebola-Sudan и Ebola-Tai) са открити в Африка като причинители на епидемии сред хората, докато Ebola-Reston е открит в САЩ и Италия в маймуни, внесени от Филипините. За него се предполага, че не причинява заболяването у хората.
Лечението на Ебола (както и на повечето хеморагични трески) е поддържащо - болните се оставят да почиват и им се дава вода. В общи линии се разчита, че евентуално имунната система на болния ще се справи с вируса.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД