В "Пирогов" спасиха мъж със спряло сърце

В "Пирогов" спасиха мъж със спряло сърцеЛекари от "Пирогов" са успели да спасят 77-годишен мъж със спряло сърце. Това съобщиха от лечебното заведение.
В събота вечер линейка на Спешна помощ е закарала в столичната болница възрастният човек, получил кардиологичен шок и на практика мъртъв. Наложило се за минути да се събере екип, който да извърши изключително сложна манипулация, която в други случаи протича на три етапа.
Оказало се, че освен инфаркт, пациентът е страдал от тежка коронарна болест и трите артерии, които хранят сърцето, били стеснени, а една от тях – запушена от тробм.
Вкаран е специален катетър през ръката на пациента, за да се достигне до тромба и е бил поставен стент. Процедурата е продължила с влизане в другите две големи артерии - в едната е поставен друг стент, а в другата е раздут т.нар. „балон”. Операцията продължила близо час, като сърцето на мъжа е спирало на няколко пъти. Екипът е поставил и временен пейсмейкър на болния.
Статистиката сочи, че смъртността при случаи като този е над 90%, но отличната работа на лекарите от "Пирогов" е дала на шанс за живот на 77-годишния пациент.
След операцията и кратък престой в интензивното отделение мъжът ще бъде изписан. Лекарите са оптимисти за състоянието му, като след шест месеца ще трябва да огледат съдовете му с миниатюрна камера. Възможно е да се стигне до още една манипулация, но тя няма да е толкова рискова.
"Здравна поща", i

Доказано - любовта трае 4 години
28 Юли 2020, Вторник
{cmp_start...
Пъпешът помага за добро храносмилане
16 Юли 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Борим жегата с минерална вода
15 Юли 2020, Сряда
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД