Влияе ли преминаването към лятно часово време на здравето

Влияе ли преминаването към лятно часово време на здраветоТази вечер в 4.00 ч. трябва да преместим стрелките на часовниците с един час напред. Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.
Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април-1 октомври 1916 г. Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.
От 1997 г. към лятно часово време преминаваме в последната неделя на месец март всяка година в 3.00 ч., и тогава времето на часовниците се премества 1 час напред. Към зимно часово време се минава в последната неделя на месец октомври, когато в 4.00 ч. часовниците се преместват с 1 час назад. През 2014 г. към лятно време ще се премине на 30.03., а към зимно време - на 26.10.
Зимното часово време е основно, т.е. ако нямаше смяна на времето, щеше да остане само то.
Още от въвеждането на лятното часово време системата намира поддръжници и противници.
Доц. д-р Алексей Стоев, директор на филиала на Института за космически изследвания и технологии при БАН, е категоричен: Няма как тази смяна да е вредна за човека, защото той е най-адаптивното животно. Оцелявал е в продължение на повече от 7 млн. години при всякакви екологични и климатични промени. Представете си откога е пригоден да прави това. Когато хората пътуват, сменяйки различни часови пояси, също се адаптират към новото часово време. Така че аз не смятам, че лятното часово време може да навреди на някого, обясни доц. Стоев.
инж. Таньо ТаневНа противоположното мнение е бившият директор на Инспекцията по труда в Стара Загора, общественикът инж. Таньо Танев. От 30 години обяснявам колко е вредно сменянето на времето, но няма кой да ме чуе. Смятам, че тази смяна е пагубна, защото влияе върху биологичния часовник. Докато бях директор на Инспекцията, установих, че най-много трудови злополуки стават точно след връщането на зимното часово време през октомври.  Промените, които настъпват в организма, са свързани с промяна на нивата на мелатонина и кортизола. Оттам се променя обмяната на веществата, сънят също страда. Беше доказано отдавна, че смяната на времето не икономисва нито ток, нито пари, но глобалната постановка е нещата да бъдат оставени нарочно така. Целта е хората да бъдат зависими, каза инж. Танев.

"Здравна поща",  Мадлен Пеева

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД