Генка ПЕЙЧЕВА, инфекционист: Опашката на аденовируса създава проблеми в момента

Генка ПЕЙЧЕВА, инфекционист: Опашката на аденовируса създава проблеми в моментаСпоред д-р Пейчева, тази година истинска епидемия от грип "В" не се е наблюдавала. По-скоро сериозен проблем е създала епидемията, причинена от аденовирус - изключително агресивен по отношение на белия дроб. "Опашката" на вируса и в момента създава проблем в случаи, при които болестта не преминава с обичайното възпаление на горните дихателни пътища и хремата, а и с бронхити и пневмонии. Тя очаква пълна нормализация на епидемиологичната обстановка не по-късно от Великден.
В момента има случаи на заболявания, причинени от риновируси, но те са с лека клинична картина и ако пациентът слага капки в носа, оставайки няколко дни у дома, обикновено заболяването преминава без проблем за 5 до 7 дни. Възможно е по-тежко протичане при хора с понижена имунна система на базата на други сериозни заболявания, или прекарали неотдавна грип.
Паровирус "В" 19 се среща - сега му е сезонът, но разпространението му не е извън обичайната норма за момента. Обикновено поразява деца на възраст от 5 до 15 години, причинявайки т.нар. "пета болест". Симптомите са висока температура и обрив, тип пеперуда, по лицето и крайниците. Лечението не е трудно. Същият вирус е обвиняван и за причиняването на синдрома на хроничната умора.
Един друг вирус - коксаки "В" атакува пак деца и млади хора. Непременно трябва да се обърне внимание, ако детето се оплаче, че сърцето го боли и бие неритмично. Този вирус предизвиква възпаление на сърдечния мускул. Правилно диагностицирано навреме, заболяването се лекува без проблем, но с оглед на това, че атакува сърцето, задължително е нужна лекарска намеса. В Стара Загора има до момента двадесетина случая по данни на детското отделение, каза д-р Пейчева.
Разнообразието от вируси е следствие от непостоянното време - застудяване, после високи температури, а като добавим и задължителния спад на имунната система в края на зимата, е добре да направим нужното да се предпазим, избягвайки контакти, ако е възможно или поне трябва навреме да посетим лекар още в началото на заболяването.
Появили са се вече дори ентеровирусите, предизвикващи чревни и стомашни проблеми, които обичайно се активизират в горещите дни.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Музиката помага за добрия сън
21 Април 2021, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД