В управлението на НЗОК цари хаос, смятат лекари

В управлението на НЗОК цари хаос, смятат лекариРешението на НЗОК да определя  бюджети на  лечебните заведения  ежемесечно, без предварителни годишни финансови прогнози и без историческо планиране на бюджетите ще навреди на работата на болниците. Това каза по БНТ директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев. Според него няма яснота кога здравната каса ще заплаща за надлимитната дейност и е напълно възможно плащанията да се отлагат във времето. Това ще доведе до формирането на все по-големи дефицити, което ще се отрази на качеството на медицинската дейност, смята той. По мнение на д-р Дечев има реална опасност да се стигне до връщането на пациенти от страна на болниците.
Той също така добави, че цари хаос в управлението на НЗОК. Факт е, че в момента сме края на месец, все още нямаме за месец март бюджет. А бюджетът за предишния месец – месец февруари, беше даден на 15 март. Сега, представете си, може ли да се работи в такива неясни условия”, каза още д-р Дечев.
Експертът на БЛС д-р Димитър Петров пък коментира, че заради решението на НЗОК за ежемесечните бюджети, болничните директори няма да могат вече да правят тримесечен план на разходите си. Значи, като имат пациенти – да ги преглеждат ли, да ги приемат ли или да правят листи на чакащи, ако Касата няма да им плати, или да започнат да приемат само спешно болни, каза още той. Д-р Петров заяви, че в момента ръководството на НЗОК се движи по ръба на законодателството, защото явно нямат яснота с какво ще покрият прогнозирания дефицит от 200 до 300 млн. лв.
"Здравна поща", i

"Дешифрирайте" точно болката в ставите
20 Август 2019, Вторник
{cmp_start...
Диагностицират сепсиса с миникапка
16 Август 2019, Петък
{cmp_start...
Безопасни ли са бамбуковите чаши?
07 Август 2019, Сряда
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД