Отложиха проблема за лекарствата на трансплантираните за април

Д-р Бойко ПейковС половинчати отговори зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков "отпрати" протестиращите трансплантирани пациенти. Вчера по обед десетки хора блокираха входа на Министерството на здравеопазването и поискаха оставката на министъра д-р Таня Андреева.
Те недоволстват срещу продължаващите проблеми с лечението им. От януари повечето трансплантирани трябва да доплащат за основните си лекарства. В същото време част от животоподдържащите медикаменти изчезнаха от пазара.
Част от 500-те трансплантирани пациенти пък от дни не са приемали лекарствата си. Причината за проблема е, че Националната здравноосигурителна каса поема до 100% само от най-евтиния препарат във всяка група. Затова, когато се появи ново лекарство на по-ниска цена, както се случи през януари – пациентите трябва или да сменят терапията си или да платят разликата от джоба си.
Д-р Пенков се опита да тушира напрежението с обещанието, че здравните власти ще се заемат с въпроса в началото на април. Тогава ще се търсят варианти държавата да доплаща от името на трансплантираните пациенти. По неговите думи компанията, която е внесла по-евтиния имуносупресор, е започнала да го изтегля от българския пазар.
Днес от пресцентъра на здравното ведомство съобщиха, че се готвят промени за няколко лекарства - Ciclosporin и Tacrolimus ще станат безплатни за пациентите, а Mycophenolic acid - референт в групата ще стане единият оригинален продукт, който е безплатен за пациентите.
За другия оригинален продукт фирмата – притежател на разрешението за употреба дава отстъпка на НЗОК в размер на 66,42%. Доплащането на пациент за опаковка ще е – 21,80лв.
От своя страна пациентите се заканват с нови протести, ако проблемите с лечението им не се решат трайно.
"Здравна поща", i

Музиката помага за добрия сън
21 Април 2021, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД