Средства за пенсионерски такси има до лятото, алармира БЛС

Средства за пенсионерски такси има до лятото, алармира БЛСОще през лятото средствата, които трябва да покрият пенсионерската такса, ще свършат, алармираха от Българския лекарски съюз.
От началото на година потребителската такса за пенсионерите при личните лекари и специалистите от извънболничната помощ вече е 1 лв., а не 2,90 лв., както беше дотогава.
Разликата между пенсионерската такса и редовната такса е в размер на 8 млн. лв. и тя се поема чрез трансфер от министерството към Националната здравноосигурителна каса.
От съсловната организация посочват, че тези пари ще стигнат най-много за шест месеца и още през лятото ще са свършили, тъй като само за януари по това перо са похарчени над 1,3 млн. лв.
Всички лични лекари вече получиха парите си за таксата на пенсионерите.
Това стана с немалко закъснение, тъй като Министерство на здравеопазването известно време бавеше реимбурсацията на потребителска такса на изпълнителите на медицинска помощ.
Парите бяха преведени на джипитата, едва след като Столичната лекарска колегия към Българския лекарски съюз алармира, че компенсациите за общопрактикуващите лекари не се изплащат.
От ведомството на д-р Таня Андреева посочват, че съгласно Постановление 312 от 27 декември 2013 г., от 2014 г. изпълнителите на медицинска помощ получават потребителска такса в размер на 1 лв. от съответните социални групи - от лицата, които са упражнили правото си на пенсия и към настоящия момент здравното ведомство е спазило ангажимента си, изплащайки въпросната реимбурсация.
"Здравна поща", i

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД