МЗ поема задължителните имунизации

МЗ поема задължителните имунизацииОсигуряването на ваксини за провеждането на задължителни имунизации и реимунизации по реда на Наредба № 15 за имунизациите в Република България отпада от задълженията на Националната здравноосигурителна каса.
От 1 април тази година всички тези процедури вече влизат в задълженията на Министерството на здравеопазването.
Промяната е продиктувана от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г. и настъпилите промени в Закона за здравето.
Изпълнението на ваксините, включени в него е задължително за всички граждани. За отказ от това задължение, пациентът или неговите родители подлежат на финансова санкция от Регионалната здравна инспекция.
Тъй като за поставянето на ваксините има противопоказания като остри инфекциозни заболявания, висока температура, диария и други, поставянето им може да се отложи, но за не повече от 6 месеца.
През първите 24 часа след раждането бебето се ваксинира срещу хепатит В. От 48-ия час след раждането се поставя вътрешнокожно имунизация против туберкулоза.
След два месеца на детето се поставят инжекции срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце. Седем месеца след раждането се прави т.нар. проба Манту, а след тринадесет месеца се поставят ваксини против морбили, паротит и рубеола.
През определени периоди от време се провеждат реимунизации против всички тези заболявания, които също са задължителни.
"Здравна поща", i

Музиката помага за добрия сън
21 Април 2021, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД