В България са възможни трансплантации на панкреас

В България са възможни трансплантации на панкреасДоц. Ивона Даскалова, началник на Клиниката по ендокринология, проф. Никола Владов, шеф на чернодробната хирургия, и доц. Крум Кацаров, новият началник на Военна болница, отдавна обсъждат извършването на първата у нас трансплантация на панкреас. Дали това е възможно да стане скоро? Според тримата експерти – реално и възможно във всеки следващ момент, защото подготвеният ни трансплантационен екип е на световно ниво.
Трансплантацията на панкреас е една от интересните интервенции. В такъв смисъл, че в ендокринологията навлязоха много нови технологии - навлязоха инсулиновите помпи, които все повече стесняват полето за панкреасовите трансплантации. Самата тя, като оперативна техника, според нашите трансплантолози не представлява някаква трудност. Така че, чисто технически извършването на такава трансплантация, при условие, че имаме много добър трансплантационен тим, не би трябвало да бъде някакъв проблем. Тук обаче държавата трябва да инвестира малко пари, тези екипи да отидат за 2-3-6 месеца на обучение, за да се види какво още трябва да се надгради в екипите. В никакъв случай това няма да изисква някакъв драматичен финансов ресурс от държавата.
Българските специалисти определят този тип интервенции като “свързани”, комбинирани трансплантации.
Обикновено присаждането на панкреас се прави заедно с това на бъбрек, тъй като при диабетиците и двата органа са поразени - бъбреците вследствие на диабета, разбира се. Присаждането на панкреас, което цели подобряване на инсулиновата функция, в чисто технически аспект не би могло да изненада екипите ни, които правят чернодробна трансплантация. Т.е. имаме техническата възможност, въпросът е какъв ресурс ще се вложи. Подобна интервенция все още е екзотика у нас. Ако трябва да посочим в кои съседни държави се извършва, засега това е само Турция. И въобще не е по-скъпа от чернодробната или сърдечната трансплантация, казват тримата лекари.
"Здравна поща", i

Не подценявайте алергичната хрема
28 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Дебне ли край басейна COVID-19?
27 Май 2020, Сряда
{cmp_start...
Паниката е тежко страдание
26 Май 2020, Вторник
{cmp_start...
Ако краката се потят твърде много...
14 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД