Учени от БАН събират пари за изграждане на циклотронен център

Учени от БАН събират пари за изграждане на циклотронен центърУчени от БАН поискаха държавата да им помогне за изграждането на циклотрон - модерна апаратура, с която се произвеждат изотопи, необходими за поставянето на диагноза при ракови заболявания. Това бе заявено на специална пресконференция.
Те вече са събрали нужната сума за закупуването на апарата - близо 5 млн. щатски долара, но нямат възможност да намерят пари за изграждането на самия център, където да бъде поставен той.
За построяването му са им необходими около 16 млн.лв., като един от вариантите е тези пари да бъдат изтеглени като банков кредит.
Надеждата на учените е държавата да гарантира обслужването на кредита през първите пет години.
Според учените изграждането на национален циклотронен център ще намали с 8 до 10 пъти разходите на държавата за онкологичните изследвания с двата ПЕТ-скенера, с който разполагат Александровска болница в София и "Св. Марина" във Варна.
В момента НЗОК плаща по 8 млн.лв. годишно за внос на изотопи за изследвания на онкоболните. Ако те се произвеждат у нас, цената ще падне няколко пъти.
Освен това за да получат точна диагноза, болните у нас трябва да чакат с месеци. Благодарение на новата апаратура диагностиката ще се извършва много по-бързо и прецизно, което осезаемо ще подобри и качеството на лечението.
Учените посочват, че в България всяка година се откриват по 32 000 нови случая на онкологични заболявания и наличието на собствен национален циколотронен център ще спаси живота на много от тях.
От Българската академия на науките уточниха, че нямат намерение да печелят от циклотрона. Тяхната печалба ще е минимална и ще бъде разходвана единствено за погасяване на кредита.
"Здравна поща", i

И сълзите може да са заразни при морбили
21 Януари 2020, Вторник
{cmp_start...
Основни рискове при пожар
20 Януари 2020, Понеделник
{cmp_start...
Студът може да "звънне" в ушите ни
15 Януари 2020, Сряда
{cmp_start...
Нова пневмония нападна китайци в Ухан
15 Януари 2020, Сряда
{cmp_start...
Не пренебрегвайте сигналите на тялото
14 Януари 2020, Вторник
{cmp_start...
Внимавайте с използването на ксилометазолин
13 Януари 2020, Понеделник
{cmp_start...
Защитната сила на "стадния имунитет"
06 Януари 2020, Понеделник
{cmp_start...
С хидрогел парират негативите от инфаркта
30 Декември 2019, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД