22-ма нови серопозитвни от началото на годината у нас

22-ма нови серопозитвни от началото на годината у насРегистрираните носители на ХИВ в страната са 1852, съобщиха от Министерството на здравеопазването, цитирайки данни от Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН.
От началото на тази година са регистрирани нови 22-ма серопозитивни.
През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на жените. И през тази година 16 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а 6 са жени.
По-голямата част от инфектираните пациенти са от големите райони - София - 11, област Стара Загора - 3, в областите Бургас и Хасково - по двама, в областите Пловдив, Перник, Пазарджик и Русе - по един.
Като основна уязвима група през последните две години се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, които от началото на тази година са 8.
По отношение на другата уязвима група - лицата употребяващи интравенозни наркотици, данните показват, че броят на новорегистрираните намалява, коментират от МЗ.
Близо 350 хиляди са се изследвали за ХИВ през миналата година. В цялата страна работят 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Информация за тях може да се получи на тел. 0700 130 40.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД